Juleverksted: 10 tips til hva dere kan lage
Jul

Juleverksted: 10 tips til hva dere kan lage

Dagene er blitt korte og mørke, noe som betyr at julen er rett rundt hjørnet. Store og små gleder seg til jula ringes inn og ventetiden brukes til å vaske gulv, bake de syv slag og handle inn julegaver. Midt oppi alt du skal ordne er et koselig og kreativt avbrekk fra førjulsstria kjærkomment. Hvorfor ikke finne frem limpistolen og sette av tid til et juleverksted med barna?  

" width=

 

Vi har samlet ti enkle tips til lekre juledekorasjoner dere kan lage.

 

1. Julepynt av doruller

En klassiker på juleverkstedet. Gjør om dorullkjernene til søte julefigurer. Dette kan barna få til, og resultatet kan bli skikkelig fint. Mal dorullene, og fest på hobbyøyne. Hvis du skal lage en nisse, kan du feste på skjegg av filt eller bomull og sette på en liten nisselue. Lag et reinsdyr ved å male på en rød nese, og feste på små kvister som horn. En snømann kan få kvister som armer. Hvis du vil lage en engel kan du forme en piperenser som glorie og lime på fjær som vinger.

 

2. Perlede julemotiver

Å perle er en stressfri og koselig aktivitet. Perl julemotiver på brett, og pass på å ikke stryke dem for lenge, slik at du kan du tre en snor gjennom dem og henge dem på juletreet. Det går også an å perle et julehjerte eller en julekrans som kan henges opp på døren. Perl små motiver og lim dem på julekort eller fest på julegaver som personlige detaljer. 

 

Hvis du ønsker en litt annen utfordring kan du prøve deg på å lage julekort av  Crystal Art. Det er et ferdig sett, hvor du selv fester små krystaller sammen for å danne et motiv av for eksempel julenissen.

 

 

Les også: Gavepapir: Slik pakker du inn lekre julegaver

 

3. Julefigurer av ståltråd og garn

En annen enkel måte å lage dekorasjoner til juletreet er å bruke ståltråd og hamptråd. Form ståltråden til ulike julefigurer som for eksempel stjerner, engler, nisser, trompeter, bjeller eller hjerter. Hvis det er vanskelig å forme ståltråden med fingrene kan du bruke en liten tang som hjelpemiddel. Finn frem hamptråd og snurr rundt ståltråden slik at den er dekket. Fest til slutt en liten snor i figuren og heng dem opp på julegrana.

 

4. Hjemmelaget julekrans

" width=

Ønsk venner og familie velkommen med en skikkelig fin julekrans på ytterdøren. En enkel måte å lage kransen på er å bruke en metallkleshenger som «skjelett». Bøy og trekk den ut, slik at den blir rund, men la selve kroken være. Legg på mose og surr metalltråd rundt slik at den holder seg på plass. Deretter kan du feste på grønne grener og blader. Fest gjerne små messingbjeller eller noen kongler og kvister på kransen for litt ekstra pynt.

 

5. Julelandsby av gamle melkekartonger

Hvis du synes det er styrete å bake pepperkakehus, er dette en genial og enkel erstatning. Husene er ikke spiselige, men de pynter opp enhver vinduskarm eller hylle. Skyll tomme melke- og fløtekartonger godt, men ikke riv dem opp. Når de er tørket, klipp ut vinduer. Det er fint med mange små vinduer i stedet for noen få store. Deretter maler du dem i de fargene du ønsker. Lim fast litt bomull slik at det tyter ut av korken – da får du en pipe. Legg gjerne en lyslenke og sett opp noen små nissefigurer mellom husene, slik at det ser ut som en liten koselig julelandsby.

 

6. Julelenker

Du har helt sikkert laget en julelenke før, men det betyr ikke at du ikke kan lage fler! En julelenke er en fast inventar på juletreet. Klipp strimler på om lag 15 x 2 centimeter og fest dem som ringer inn i hverandre. Prøv å kombinere hobbypapir av ulike strukturer og farger. 

 

En annen metode er å bruke en tråd av hamp som selve lenken, og feste på utklipte figurer. Klipp ut for eksempel stjerner og lim en på hver side av tråden. Disse kan være fine å henge opp over vinduer eller nedover langs veggen. Hvis du heller ønsker en fiks ferdig girlander så finner du det her.

 

7. Glitrende julekort

" width=

Det er hyggelig med hjemmelagde og personlige julekort. Her er det bare fantasien som setter grenser. Klipp og lim, bruk ulike farger og typer papir. Et tips, som både er morsomt og lærerikt, er å skrive med en blyant først, og så la barna skrive over med glitterlim. Alternativt kan du bruke bokstavklistremerker til å skrive med. 

 

Tips: Print ut årets julekort hos Staples

 

8. Trepinner som dekorasjon

Trepinner er som små planker til hobbyrommet. Varm opp limpistolen og sett i gang med byggeprosjektet. For å lage små juletrær, kan du bruke en trepinne som «stamme» og kutte opp pinner som du limer på tvers som «grener». Mal dem grønne og dekorer med glitter. Lag små ski ved å lime to pinner sammen i kryss. Fest skistaver, laget av tannpirkere, på skiene. Har du en liten snor kan den limes i en løkke på toppen slik at du kan henge opp pynten på juletreet. En julestjerne lager du ved å lime sammen tre trepinner til en trekant og deretter lager en til trekant av samme størrelse. Til slutt limer du de fast på hverandre. 

 

9. Isoporkuler kan bli til snømenn og julekuler

" width=

Du kan lage mye forskjellig julepynt av isoporkuler. Lim to sammen og vips så har du en snømann. Fest på et lite skjerf, øyne og tegn på en gulrotnese. To små kvister er perfekte som armer. Om du ønsker kan du også bruke to trepinner som ski til snømannen. 

 

Det er også mulig å lage julekuler av isoporkulene. Mal dem i julefarger eller lim på glitter og fest på en liten snor i toppen. Du kan også lageen «snølykt» av isoporkulene. Fest dem sammen i en pyramide med en limpistol, bare pass på å ikke ha levende lys i midten. Fordelen med isopor-lykten er at du kan ha den i vinduskarmen.

 

10. Snøspray for en hvit jul

Er du avhengig av at det snør for å få skikkelig julestemning? En snøspray redder deg uavhengig av været. Spray langs kantene på vinduer og speil, og gi grenene på juletreet snøtunge tupper. Et tips er å klippe ut figurer, for eksempel stjerner, lime dem på vinduet og bruke dem som sjablonger før du sprayer.

 

Alt du trenger til juleverkstedet finner du hos Staples

Da er det bare å sette på Mariah Carey, koke opp gløgg og la julefreden senke seg. Et juleverksted er en kreativ og koselig stund for både store og små, og garanterer at du kommer i skikkelig julestemning. Hos Staples har vi alt du trenger til juleverkstedet. God jul!